Colostomi

En colostomi er en åpning i huden der tykktarmen er ført ut gjennom bukveggen, som regel på venstre side på magen. En colostomi kan anlegges forskjellige steder på tykktarmen, avhengig av hvor den syke delen av tarmen er. De vanligste årsakene til at man får colostomi er kreft i endetarmen og tykktarmen. Andre årsaker kan være ulike betennelsestilstander, medfødte misdannelser, stråleskader, skader på tykktarmen (ulykker) eller fistler. En colostomi kan enten være midlertidig eller permanent.

Hvordan anlegger man en colostomi?

  • Den "syke" delen av tarmen fjernes.

  • Du vil få et operasjonssnitt på magen og et sår i endetarmsåpningen hvis endetarmen fjernes.

  • Stomien konstrueres ved at 1-2 cm av tykktarmen føres ut gjennom huden og sys fast.

  • Stomien legges oftest på venstre side av magen

Like etter operasjonen er stomien hoven. Dette vil forandre seg etter noen uker. Stomien skal ha en frisk rødfarge. 

Hvordan er avføringen som kommer ut av stomien?

  • Rett etter operasjonen er det helt normalt av avføringen er tyntflytende og inneholder blod. 

  • Avføringen stabiliserer seg innen 1-2 uker etter operasjonen. 

  • Hadde du regelmessig avføring før operasjonen, vil det mest sannsynlig stabilisere seg igjen etter 1-4 uker. 

Stell og stomiutstyr til colostomi

Mann med colostomi

Stell av colostomi

Stell av huden rundt stomien er en viktig del av pleien, den skal bevares hel, ren og tørr. Mer om stell av colostomi
Lukk

Hudpleie og stomistell

Når operasjonssåret har grodd skikkelig, kan du dusje og bade som du gjorde før. Du trenger ikke å ha stomipose på når du dusjer. Ta kontakt med din stomisykepleier eller lege, dersom du får sår hud eller trenger råd om hudpleie.

Stell av stomien ved stomiskift

Ha alt utstyr klart før du starter med stomistellet. Når du har en colostomi brukes vanligvis en lukket pose, som du bytter når det er kommet avføring i den eller når den er full. Posen byttes minst en gang om dagen hvis du bruker 1-delt stomiutstyr. Dersom du bruker 2-delt utstyr hvor hudplaten og stomiposen er i to deler må du fremdeles bytte posen minst én gang om dagen, mens hudplaten kan sitte på i 2-3 dager. Det er viktig at hudplaten sitter tett rundt stomien, ellers kan lekkasje og hudirritasjon oppstå.

Finn frem stomiutstyr, tilbehørsprodukter, evt stomimal, tusj, kompresser, vann og avfallspose.

Mål stomien regelmessig og tilpass malen. Klipp hullet dersom du bruker oppklippbar hudplate. Her kan du se en video som viser hvordan du måler og klipper til hudplaten.

  • Huden rundt og inntil stomien vaskes med vann. Eventuelt kan du bruke en uparfymert såpe med lav pH-verdi. 
  • Skyll nøye med lunkent vann. Såperester kan gi hudirritasjoner og allergi.
  • Tørk godt og bruk en myk kompress, men ikke skrubb. Stomien kan blø litt, men dette er ufarlig.
  • Sett på nytt stomiutstyr på ren og tørr hud.
  • Huden har godt av å bli lufttørket en gang iblant.
  • Bruk kun spesialkremer rundt stomien dersom huden er rød/tørr.
  • Er det noen hår rundt stomien, kan du barbere bort disse. Det er mest hygienisk å bruke engangshøvel og husk å barbere “medhårs”.

Sår hud?

Det beste er å forebygge sår hud ved å ha en god tilpasning av utstyret du bruker. Kontakt gjerne våre sykepleiere for råd om produkttilpasning. Har du allerede fått sår hud er det viktig å finne årsaken og selvfølgelig gjøre noe med det. Er du i tvil må du ta kontakt med fagpersoner som kan hjelpe deg. Hudbeskyttelsesplate, belte, tetningsringer, pasta (uten alkohol) og barrierekrem er midler som kan være til hjelp ved lekkasje eller sår hud.

I tillegg kan hydrokortisonkrem (1%) brukes på sår hud og krystallfiolett 0,5% på fuktig og sår hud. 

Bestill Assistanse temamagasin -Hud og stomi

Assistanse Stomioperert

Det å ta vare på huden rundt stomien kan bidra til at hverdagen med stomi blir enklere. Det å forebygge sår hud er ofte det beste man kan gjøre, og det er derfor viktig med gode rutiner for stomistell, og ikke minst godt tilpasset stomiutstyr til din kropp.tips og råd for deg som er nyoperert med stomi, og også for deg som har hatt stomi en stund.

 

Bestill gratis Assistanse Magasin - tema: Hud og stomi

Lukk
Stomiutstyr for colostomi

Utstyr til colostomi

Med colostomi kan du både ha et regelmessig og uregelmessig avføringsmønster. Avføringens konsistens kan også variere. Mer om utstyr for colostomi

Praktiske råd

  • Alle bandasjer, hudpleiemidler og andre ting du trenger for å stelle din stomi er refusjonsberettiget. Din blå resept kan brukes på apotek og hos bandagist (forretning for sykepleieartikler). Du betaler kun en liten egenandel.
  • Det er lurt å bestille nye produkter minst 2 uker før du går tom. 
  • Dersom du kan dokumentere mer utgifter utover en viss størrelse kan du søke om grunnstønad, ta kontakt med NAV. Sosionomer/NAV kan hjelpe deg med dine sosiale og økonomiske rettigheter. 

Det er viktig at du selv velger det stomiutstyret du liker best, trives med og kan håndtere. Spør gjerne din stomisykepleier om råd. Helsepersonell på den avdelingen du kommer til etter operasjonen, vil lære deg å stelle stomien og gi deg råd og veiledning. Dersom du trenger hjelp til stell av stomien eller stomiskift etter at du kommer hjem fra sykehuset, kan du ta kontakt med stomisykepleier eller stomikontakt. Du kan også gjerne kontakte våre sykepleiere som kan gi produktveiledning.

Du kan når som helst bestille gratis vareprøver slik at du får testet hvilket utstyr som passer best for deg.

Colostomiposer

Det er viktig å finne en stomipose som er godt tilpasset akkurat din kropp. Coloplast har ulike hudplater som er utviklet for å dekke behovet for forskjellige kroppsfasonger. Posene i SenSura® Mio-serien har ulike filter som spesielt tilpasset avføringens konsistens, og et mykt utløp som er enkelt å tømme og rengjøre. Lukkede poser er laget for fastere avføring, mens tømbare poser er laget for løs/tyntflytende avføring. Posene finnes også i ulike størrelser, slik at du for eksempel kan bruke større poser om natten, og mindre poser i situasjoner hvor du vil at posen skal være mer diskré og det ikke er like viktig med stor kapasitet i posen.

Tre ulike kroppsprofiler

Dersom området rundt stomien er flat og jevn er det mest sannsynlig en flat hudplate som er det riktige for deg. Om stomien ligger inni en grop eller et søkk, eller stomien er lav/kort, kan du ha nytte av en konveks hudplate. Hvis du har et brokk, eller at stomien ligger på toppen av et bulende område av magen kan du bruke en konkav og stjerneformet hudplate. Prøv BodyCheck hvor du kan finne utstyr som passer til deg.

Stomitilbehør

Stomitilbehør er produkter som er utviklet for å redusere lekkasje og ta vare på huden. Det finnes ulike type tilbehørsprodukter, her kan du lese om noen av dem. For å se hele utvalget vårt, ta en titt i produktkatalogen vår.

Barrierefilm spray og serviett

Brava barrierefilm reduserer hudproblemer som følge av urin eller hudplater, da den skaper en beskyttende hinne på huden. Barrierefilmen svir ikke og den påvirker ikke klebeevnen til neste hudplate. Både spray og servietter tørker på sekunder, så ny hudplate kan settes på nesten med en gang.

Tetningsring

En tetningsring skaper en langvarig og tett forsegling mellom stomien og stomiutstyret. Den er enkel å bruke, form den etter huden rundt stomien og sett den på. Hudplaten festes oppå tetningsringen.

Elastisk tape

Mange med stomi bekymrer seg for eller har opplevd at kantene på hudplaten løsner. Elastisk tape er utviklet for å holde hudplaten din trygt på plass og likevel gi deg bevegelsesfrihet. Tapen oppnår dette fordi den er elastisk. Det kan bety økt trygghet og lengre brukstid for stomiutstyret ditt.

Kleberfjerner

Når man skifter hudplate kan man oppleve litt ubehag og sårhet i huden. Kleberfjerner spray hjelper til med å fjerne hudplaten når du skifter stomiutstyr. Den inneholder ikke alkohol og er skånsom mot huden. Sprayen svir ikke og den tørker på sekunder.

Lukk

Tips til deg med colostomi

Kvinne med ileostomi lager middag med sønn

Colostomi og kosthold

Det er få colostomiopererte som trenger å gjøre store forandringer i matvanene. Her har du noen tips for kosthold. Mer om colostomi og kosthold
Lukk

Kosthold og ileostomi

Det er få colostomiopererte som trenger å gjøre store forandringer i matvanene. En tommelfingerregel er å spise sunn og variert kost til faste tider.

HUSK:

  • Tygg maten godt.
  • Spis regelmessig.
  • Drikk rikelig, minst 2 liter pr. døgn, helst utenom måltidene.
  • Spis fiberrik mat som f.eks. grovt brød, grønnsaker og frisk frukt.

Luft

Mat som kan gi luft kan være: kål, rosenkål, gulrøtter, brokkoli, løk, bønner, erter, sterkt krydder, frukt, kunstig søtningsstoff, kullsyreholdig drikke og tyggegummi.

Forstoppelse

Mat som appelsinkjøtt, stangselleri, asparges, rabarbra, tomatskinn og sjampinjong løses dårlig opp i tarmen og kan føre til forstoppelse. For å unngå forstoppelse:

  • Drikk rikelig.
  • Spis grovt brød, grønnsaker, tørket frukt, plommer, surmelk og yoghurt.
  • Hold faste måltider.
  • Få rikelig med mosjon

Diaré

Dersom du får diaré:

  • Erstatt den væsken du mister, gjerne med blåbærsaft.
  • Salt maten litt ekstra.
  • Spis mat som binder magen, som f.eks. blåbær, banan, lyst brød, kokt ris og pasta. 

Hvis du ikke kan få stoppet diaréen eller forstoppelsen, ta kontakt med lege.


Bestill Assistanse temamagasin - Stomi og Kosthold

Assistanse Stomi og Kosthold

Assistanse Magasin - tema: Stomi og Kosthold er for deg som er stomioperert eller pårørende til noen som har stomi, og inneholder noen tips om kosthold. Det er viktig at man ikke lar stomien begrense kostholdet, du skal i utgangspunktet kunne leve tilnærmet slik du gjorde før operasjonen. Likevel er det noen tips som kan være fint å ta med seg.

Bestill gratis Assistanse Magasin - tema Stomi og Kosthold

Lukk
Stomisykepleier i samtale med person med stomi

Siv fra endetarm

Hvis du fremdeles har endetarmen intakt etter stomioperasjonen, kan du oppleve at det kommer slim ut av endetarmen. Mer om siv fra endetarm
Lukk

Siv fra endetarm

Hvis du fremdeles har endetarmen intakt etter stomioperasjonen, kan du oppleve at det kommer slim ut av endetarmen.

Slim er en blank sekresjon som produseres på innsiden av tarmen og fungerer som smøremiddel og beskytter samtidig slimhinnen. Slimet kan sive ut fra tid til annen, det kan bli kittlignende i farge og konsistens, og det kan også være rester av gammel avføring i den gjenværende delen av endetarmen. Mengden slim som produseres varierer fra person til person. Ikke alle opplever slimsekresjon.

Hudområdet rundt endetarmsåpningen kan beskyttes med barrierekrem og noen velger å bruke inkontinensbind.

Andre alternativ for å avhjelpe problemet er å skylle endetarmen med lunkent vann gjennom en ballong. Analpropp er også et alternativ for å hindre siv. Dette produktet er på blå resept.

Vi anbefaler deg å ta kontakt med din stomisykepleier eller fastlege for råd og veiledning rundt skylling og/eller bruk av analpropp.

Lukk
Lukk

Gratis vareprøver - gratis frakt

Takk for din bestilling

Kvittering

Vis skrivebordsversjon